Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer
ökológiai célú továbbfejlesztése KEOP 2.2.1/2F/09-2010-0004Zöld szám: +36 80 205 034

Sajtóközlemény

2010.11.05.
KeresésVissza
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság, mint a Szigetköz vízpótlását biztosító létesítmények vagyonkezelője, 2008-ban bruttó 359 millió Ft támogatást nyert az ÚMFT Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a „Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” /KEOP-7.2.2.1-2008 – 0001/ tárgyú projekt előkészítésére. A projekt első fordulójának, a tervezési szakaszának végéhez közeledik, melynek befejezése 2010. november végére várható.


A szélsőséges jegyeket mutató időjárási viszonyok közepette a Dunán levonuló árhullámok hatására kialakuló vízbő, és a csapadékhiányos időszakokra jellemző vízhiányos időszakok váltják egymást. Mindezekből eredő problémák kezelését oldja meg az elsődlegesen ökológiai célt szolgáló beavatkozás. A vízpótlásra a vízhiánnyal küzdő területnek nagy szüksége van.

Az előkészítés során a korábbi tervek, tanulmányok felhasználásával elkészült a vízjogi létesítési engedélyes terv, melyben kidolgozásra került a hullámtér és a mentett oldal alsó-szigetközi részének vízpótlását megvalósító létesítmények terve. A projekt az ökológiai célú vízpótlás biztonságát, volumenének növelését, a fakadóvizek biztonságos elvezetését szolgáló fejlesztést teszi lehetővé.

A tervezők a műszaki létesítményeket a meglevő ökológiai állapot javításának figyelembe vételével, a fejlesztési elképzeléseket a tulajdonviszonyok minél kisebb változtatási igényéhez igazítva tervezték meg. A természet-és környezetvédelem igényeit, valamint az itt élő lakosság elvárásait is figyelembe vevő terv született, mely az engedélyezési hatósághoz benyújtásra került. Jelenleg a szakhatóságok állásfoglalásainak beszerzése, a vízjogi engedély megszerzése és a részletes megvalósíthatósági tanulmány véglegesítése történik.

A projekt újabb mérföldkőhöz közelít: a második fordulóra – tehát a megvalósításra - történő benyújtásához készül az előírásoknak megfelelő dokumentáció, melynek pozitív elbírálása esetén 6 milliárdos fejlesztéssel gazdagodhat a térségünk.

A projekt megvalósítása után a vízi és vízhez kötődő élőhelyek életfeltételei valamint a csatornák és a belvízlevezetés feltételei is javulnak, s mindez a vízi turizmus fejlődését is elősegítheti.