Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer
ökológiai célú továbbfejlesztése KEOP 2.2.1/2F/09-2010-0004Zöld szám: +36 80 205 034

Sajtóközlemény

2010.07.28.
KeresésVissza
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) 359 millió Ft támogatást nyert az ÚMFT Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a „Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projekt komplex vízvédelmi beruházás előkészítésére irányuló feladatok elvégzése céljából. Az előkészítési (tervezési) szakasz 2009. augusztusában indult el. A vízjogi engedélyezési terv elkészítésével a projekt egy mérföldkőhöz érkezett: igazgatóságunkon megtörtént a terv jóváhagyása, mely júliusban benyújtásra kerül az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez vízjogi létesítési engedélyezés céljából.


Igazgatóságunk 359 millió Ft támogatást nyert az ÚMFT Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a „Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projekt komplex vízvédelmi beruházás előkészítésére irányuló feladatok elvégzése céljából. A projekt létrejöttét az indokolta, hogy a Szigetközi hullámtér és mentett oldal, a mentett oldal és a Mosoni-Duna között az év nagy részében nincsen a vízi élőlények számára átjárható kapcsolat, ezért fontos számukra a táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételeinek biztosítása.

A projekt előkészítését (tervezését) a tavalyi évben lebonyolított közbeszerzési eljárás nyertese a „Szigetköz 2009 Konzorcium” végzi. A projekt keretében környezetvédelmi hatásvizsgálat, régészeti tanulmány, részletes megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés, tűzszerészeti hatástanulmány készült.

A mentett oldalra és a hullámtérre vonatkozó, a pontos műszaki tervek elkészítéséhez szükséges geodéziai felmérésen alapuló vízjogi engedélyezési tervet a konzorcium elkészítette a tulajdonviszonyok feltárásával együtt. A terv elkészítésével a projekt egy mérföldkőhöz érkezett: igazgatóságunkon megtörtént a terv jóváhagyása, júliusban benyújtásra kerül Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez vízjogi létesítési engedélyezés céljából.
A vízjogi engedélyezési terv tartalmazza az új, rendszereket összekötő csatornák kiépítését, vízpótló-vízlevezető csatornák felújítását, bővítését a meglevő medrek vízszállításának növelése érdekében, továbbá vízpótló, vízvisszatartó és vízszintszabályozó műtárgyak építését, átépítését a vízpótló rendszerek megfelelő kialakítása érdekében.

A projekt második fordulójára – amely a megvalósítási szakaszt jelenti – a tendertervek készítése már folyamatban van. A második fordulóra történő sikeres pályázás esetén – melyet a Fejlesztési Igazgatóság bírál el - 2013. év végére 6 milliárd forintból megvalósulnak a létesítmények és üzemelhet a Szigetköz teljes egészére kiterjedő vízpótló rendszer, kedvező feltételeket teremtve a szigetközi élővilágnak, az itt élőknek és az ide látogatóknak.